PARIJS - Judoka Henk Grol heeft zondag het sterkbezette grandslamtoernooi van Parijs gewonnen. De nummer twee van de laatste WK in Tokio rekende in de finale overtuigend af met Tuvshinbayar Naidan uit Mongolië. 

De beste Nederlander in de klasse tot 100 kilogram beleefde op weg naar de eindstrijd nauwelijks problemen met Balint Farkas (Hongarije), Artem Blosjenko (Oekraïne), Luciano Correa (Brazilië) en Jevgenijs Borodavko (Letland).

Grol, de laatste jaren geplaagd door blessureleed, won eindelijk weer eens een finale van een belangrijk toernooi. Hij eindigde op de laatste twee WK's en EK's steeds als tweede.

Elmont

Guillaume Elmont (-81 kg) bereikte zondag eveneens de eindstrijd, maar verloor in een spannende partij van de Koreaan Kim Jae-Bum.

Beide judoka's hielden elkaar in reguliere speeltijd en goldenscore, de extra tijd in het judo, in evenwicht. De arbiters wezen vervolgens de Koreaan als winnaar aan.

Afgelost

Elmont was voor Grol in 2007 de laatste Nederlander die het hoog aangeschreven toernooi in Parijs op zijn naam schreef.

Elmont klopte in de halve finale de Hongaar Laszlo Csoknyai. Hij was eerder sterker dan Marian Benkocsky uit Slowakije, Yoel Razvozov uit Israël en Safouane Attaf uit Marokko.

Bosch

Edith Bosch (-70 kg) zag af van een ontmoeting in de halve finale met Lucie Decosse. De Nederlandse wilde de nummer één van de wereld uit Frankrijk met het oog op de Olympische Spelen van Londen nog niet treffen.

''We hebben er voor gekozen om haar nog even niet wijzer te maken'', motiveerde Bosch haar besluit.