AMSTERDAM - Microsoft ‘steelt’ het algoritme van Google om zo zoekmachine Bing relevantere websites te laten presenteren.

Daarvan wordt Microsoft beschuldigd door de zoekgigant na een eigen onderzoek. Danny Sullivan, techdeskundige en hoofdredacteur van Search Engine Land, legt de situatie uit in een blog.

Sinds mei 2009 heeft Google al het vermoeden dat Microsoft het algoritme van Google volgt en kopieert. Via dit algoritme bepaalt Google hoe relevant bepaalde websites zijn. De resultaten van Bing kwamen opvallend vaak overeen met die van Google, veel vaker dan voorheen.

Verbeterde resultaten

Ook leek Bing verbeterde zoekresultaten van de zoekgigant over te nemen. Google ziet het verbeteren van verkeerd ingetypte woorden als een grote kracht van de zoekmachine. Bing bleek echter dezelfde resultaten weer te geven zonder de verkeerd ingetypte woorden te verbeteren.

In oktober kwamen nieuwe gegevens binnen rondom vergelijkingen tussen de resultaten van Bing en Google. Wederom was er een opmerkelijke stijging wat betreft vergelijkbare resultaten waarneembaar.

Onderzoek

Google besloot een eigen onderzoek in te stellen en liet bepaalde resultaten verschijnen bij onwaarschijnlijk zoekopdrachten die (vrijwel) nooit gebruikt worden, zoals de zoekterm hiybbprgag.

Google linkte bepaalde websites, 'bij hoge uitzondering', aan deze opdracht en liet medewerkers vervolgens thuis met Internet Explorer, de browser van Microsoft, de zoekopdracht uitvoeren. Na een aantal dagen verschenen de resultaten ook in Bing.

Google denkt daarom dat Microsoft de zoekresultaten van Google observeert via data die het bedrijf verkrijgt vanuit Internet Explorer.

Reacties

Microsoft laat in een reactie weten: “We gebruiken verschillende signalen en benaderingen voor de waardering van zoekresultaten. Net als de andere spelers op de markt zullen we hier echter geen details over bekendmaken.”

Google stelt voor dat Microsoft ophoudt met het overnemen van zoekresultaten en een eigen techniek ontwikkelt. “Voor Google is innovatie cruciaal en wij zijn trots op de kwaliteit van onze zoekmachine. We zien ernaar uit om de concurrentie aan te gaan met daadwerkelijk vernieuwende algoritmes”, aldus Google in een reactie tegenover NU.nl.

“Die algoritmes kunnen komen van Bing, maar ook van andere zoekmachines. Het is daarbij wel van belang dat dit innovatieve algoritmes zijn, en niet gerecycleerde zoekresultaten, gekopieerd van een concurrent.”