AMSTERDAM – De schuld van de Nederlandse staat en die van andere eurolanden stijgt door de lening die ze gezamenlijk aan het noodlijdende Ierland hebben verstrekt. Dat meldt het Europese bureau voor de statistiek Eurostat donderdag.

Eurostat heeft besloten dat de noodlening bij de nationale staatsschulden moet worden opgeteld, ook al loopt die lening via een noodfonds en niet via de landen zelf. Dat doet het statistisch bureau naar verhouding waarin de eurolanden deelnemen aan het noodfonds.

Het noodlijdende Ierland kreeg in totaal een reddingspakket ter waarde van 85 miljard euro. Daarvan neemt het noodfonds voor zwakke eurolanden, de zogeheten European Financial Stability Facility (EFSF), 17,7 miljard euro voor rekening.

Nederland doet voor 5,9 procent mee in die kredietfaciliteit. De staatsschuld van Nederland kan door die lening toenemen met ongeveer 1 miljard euro.

Hoger bedrag

Het totale EU-noodfonds voor zwakke eurobroeders bedraagt 440 miljard euro. Nederland staat voor 26 miljard euro garant.

Wel heeft de Minister van Financiën Jan Kees de Jager eerder al toegezegd dat Nederland bereid is voor een hoger bedrag garant te staan, als het noodfonds verhoogd wordt tot 750 miljard euro.