AMSTERDAM - Diefstal, inbraak, cybercrime en andere delicten vormen een groot probleem voor ondernemend Nederland. Diefstal door eigen personeel wordt het meest genoemd als delict in het afgelopen jaar.

Dat blijkt uit onderzoek van Nationale-Nederlanden onder ondernemers in het MKB en de groot zakelijke markt.

Maar liefst driekwart van de ruim 1300 ondervraagde bedrijven heeft het afgelopen jaar te maken gehad met één of meerdere delicten. Binnen de detailhandel ligt dit percentage zelfs op 94 procent.

Eigen personeel

De meeste delicten binnen bedrijven werden het afgelopen jaar gepleegd door eigen personeel. Bijna 4 op de 10 ondernemers heeft hiermee te maken. Bovendien ervaart 28 procent diefstal door eigen personeel als een opkomend probleem.

Ruim een op de drie bedrijven is zelfs van mening dat diefstal door eigen personeel vaker voorkomt dan diefstal door vreemden.

80 procent van de bedrijven neemt maatregelen tegen diefstal van eigen personeel. Cameratoezicht is daarbij met 15 procent het meest genoemd.

Schade

Het totaalbedrag aan schade veroorzaakt door diefstal, inbraak en oplichting bedroeg het afgelopen jaar bij een kwart van de ondernemers tussen de 10.000 en 100.000 euro. Bijna 1 op de 10 bedrijven heeft een schadelast van meer dan 100.000 euro.