AMSTERDAM - Yuri van Gelder heeft in oktober vlak voor de wereldkampioenschappen turnen in Rotterdam een leugen gebruikt om het toernooi te kunnen ontvluchten. Dat heeft de ringenspecialist vrijdag gezegd.

Van Gelder vertelde de turnbond KNGU en het mannenteam dat hij cocaïne had gebruikt. Hij had de drugs echter niet gebruikt, zoals ook in dopingtests naar voren is gekomen, maar deed de valse bekentenis om zich te kunnen terugtrekken van de WK.

''Ik kon de druk niet meer aan en dacht alleen op die manier onder de WK uit te komen. Ik vertrouwde erop dat mijn bekentenis vertrouwelijk was", aldus Van Gelder, die vooralsnog geen procedure begint tegen de KNGU.

''We zijn in gesprek en dat ziet er veelbelovend uit. Ik hoop volgend jaar weer wedstrijden te turnen." Van Gelder verklaarde eerder dat hij tegenover de KNGU niet had gezegd dat hij weer cocaïne had gebruikt.

Van Gelder heeft lang gewacht met zijn verhaal. ''Ik heb er een maand lang helemaal doorheen gezeten. Ik ben ernstig beschadigd, maar wil wel verder met mijn sport."

De 'Lord of the Rings' beseft dat zijn valse bekentenis onhandig was. ''Het is heel stom dat ik dat heb gedaan. Ik wilde daar zo snel mogelijk weg en kon het niet op blessures gooien."

Binnenskamers

De KNGU sprak van afwijkend gedrag toen Van Gelder op maandag 11 oktober een training miste. Volgens de turner zelf was dat echter volgens afspraak.

Op dinsdag, vier dagen voor de start van de WK, vertelde Van Gelder cocaïne te hebben gebruikt en sprak hij met de turnbond af dat die bekentenis binnenskamers zou blijven.

Topsportmanager Hans Gootjes en bondsvoorzitter Jos Geukers maakten die dag dan ook bekend dat de wereldkampioen van 2005 om 'medische redenen van persoonlijke aard' niet meedeed aan de WK.

Openbaar

Een dag later belegden beide bestuurders echter een persconferentie waarin het vermeende cokegebruik van Van Gelder openbaar werd.

Op de ochtend van woensdag 13 oktober heeft de turner op verzoek van de KNGU nog een dopingtest ondergaan, die negatief bleek. Van Gelder vertrok vervolgens naar een vriend in Portugal.

''Mijn bedoeling was om daar tot rust te komen en daarna alsnog naar Rotterdam te gaan om het team aan te moedigen." Bij aankomst op het vliegveld van Porto vernam Van Gelder echter dat Gootjes en Geukers zijn vermeende cokegebruik wereldkundig hadden gemaakt.

''Toen zakte de grond onder mijn voeten vandaan. Toen kon ik natuurlijk niet meer terugkeren. Ik ben de hele WK in Portugal gebleven."

Trainen

In het Zuid-Europese land begon Van Gelder al weer met trainen. ''Daar kwam ik fysiek en mentaal goed van terug. Nu gaat het dan ook goed en ben ik zo goed als klaar om wedstrijden te turnen."

Hij traint nu gewoon in eigen land en hoopt na gesprekken met de bond weer voor Nederland uit te komen. KNGU-preses Geukers wilde vrijdag niet reageren op de uitspraken van Van Gelder.

Sponsorcontract

Van Gelder is in gesprek met Lotto over de voortgang van zijn sponsorcontract. De loterij gaf na het vermeende cocaïnegebruik van de turner aan de verbintenis met Van Gelder te willen opzeggen.

Nadat de ringenspecialist vertelde dat hij geen drugs had gebruikt, zijn beide partijen weer gaan praten.

De voortgang van het contract is belangrijk voor een mogelijke juridische procedure tegen de turnbond, die volgens Van Gelder en zijn advocaat Cor Hellingman tegen de afspraken in zijn zogenaamde cokegebruik bekendmaakte.

''In die overeenkomst zat geld dat ik dreig mis te lopen. Bovendien stonden er al nieuwe sponsors in de rij die zijn afgehaakt", aldus Van Gelder. Quick, producent van sportartikelen, blijft verbonden aan de wereldkampioen van 2005.

Bemiddeling

Technisch directeur Maurits Hendriks van sportkoepel NOC*NSF is bemiddelaar in het conflict tussen turnbond KNGU en Van Gelder.

De gesprekken verlopen volgens Van Gelders advocaat Cor Hellingman goed. ''Het kan sneller, maar de gesprekken zijn veelbelovend. Er is begrip voor het standpunt van Yuri."

Hendriks gaf na de gebeurtenissen in oktober al aan Van Gelder te willen helpen. ''We willen de opvang van sporters in grote moeilijkheden regisseren."

Hendriks heeft Van Gelder persoonlijk uitgenodigd voor het Sportgala. De ringenspecialist zal daar dinsdag bij zijn in Amsterdam.

B-niveau

Omdat turnbond KNGU hem niet wilde inschrijven voor de wereldbekerwedstrijden van november in Schotland, moet Yuri van Gelder volgend jaar op B-niveau uitkomen.

De ringenspecialist moest in Glasgow punten verdienen om op het hoogste niveau te kunnen uitkomen.

''Ik had me in Glasgow makkelijk geplaatst. Zelfs een 'vogelnestje' was genoeg geweest", grapte Van Gelder vrijdag. Hij is van plan snel weer voor Nederland uit te komen.

''Het is jammer dat het seizoen pas weer in maart, april begint, maar ik ben fit om aan wedstrijden deel te nemen."