UTRECHT - Postbodes en -sorteerders van TNT leggen vanaf dinsdagavond elf uur opnieuw voor 24 uur het werk neer. Dat meldde vakbond Abvakabo FNV vrijdag.

De staking valt samen met een debat in de Tweede Kamer over de liberalisering van de postmarkt. ''We willen druk op de politiek leggen omdat zij de liberalisering hebben doorgezet ondanks protesten van ons en van TNT'', aldus een woordvoerster van de vakbond.

De afgelopen drie dagen werd er ook al gestaakt bij TNT. De vakbonden eisen dat het postbedrijf meer maatregelen neemt om het aantal gedwongen ontslagen bij de komende reorganisatie te beperken.

Teleurstellend

Een woordvoerster van TNT noemde de opstelling van de vakbonden ''uitermate teleurstellend''.

Het bedrijf is niet van plan om nieuwe handreikingen te doen in het conflict. ''De voorstellen die we hebben gedaan bieden een uitstekend fundament om op door te praten. De vakbonden moeten zich maar eens achter de oren krabben en zich afvragen waar ze mee bezig zijn.''

Voorstellen

TNT deed aan het begin van deze week voorstellen aan de bonden waarmee het banenverlies in de reorganisatie wordt beperkt tot minder dan 3100. Dit voorstel werd omarmd door vakbond BVPP, maar werd onder druk van hun leden verworpen door de bonden van FNV en CNV.

BBVP heeft vijfduizend leden onder de postbodes, de andere twee bonden vertegenwoordigen samen tienduizend TNT-werknemers.

De woordvoerster kon niet zeggen of TNT overweegt naar de rechter te stappen om een nieuwe staking te voorkomen. ''Daarvoor is het nog te vroeg. We hopen dat we eruit komen, daarom hebben we ook zo intensief met de bonden gepraat. Onze voorstellen zijn geen losse flodders, daar moeten de bonden nog maar eens goed naar kijken.''