AMSTERDAM - Strooizout is vanwege het vroege winterweer nu al op rantsoen. Zoutproducent AkzoNobel vraagt zijn klanten om naar hun verbruik te kijken en zegt de leveringen te gaan uitsmeren.

Een herhaling van vorig jaar, toen het tekort aan strooizout zelfs leidde tot kamervragen, lijkt in het verschiet te liggen.

AkzoNobels zoutfabrieken draaien al een jaar op volle kracht, maar slechts 5 tot 7,5 procent van de totale zoutproductie van bijna 6 miljoen ton per jaar is strooizout. ''We kunnen nu nog vooruit, maar voor hoe lang is afhankelijk van het weer.

De voorspellingen voor de komende veertien dagen zijn winters'', aldus Huub Verbeeten van AkzoNobel Industrial Chemicals. Het concern levert voorlopig uitsluitend strooizout op contract.

Vroege winter

Mochten extra voorraden nodig zijn, dan moeten die van ver komen. ''Een groot deel van Europa kampt met de vroege winter, dus is er in de omringende landen ook behoefte aan strooizout'', aldus Verbeeten. Het bedrijf haalde eind november een scheepslading van duizenden tonnen zout uit Egypte.

Rijkswaterstaat maakte eerder deze week bekend tussen 17 oktober en 7 december 35.000 ton zout te hebben gestrooid. Dat verbruik is inmiddels weer aangevuld. Rijkswaterstaat heeft geen contract met AkzoNobel, maar wel met Eurosalt en één niet nader genoemde partij.

Assistentie

''We zijn goed voorbereid en hebben goede afspraken met onze leveranciers. Alle wegbeheerders (gemeenten en provincies) hebben in eerste instantie zelf de verantwoordelijkheid voor de wegen, maar we kunnen assistentie verlenen'', aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

In september liet Rijkswaterstaat weten klaar te zijn voor de winter. De zoutvoorraad werd met 50 procent verhoogd naar 90.000 ton om in te spelen op een strengere winter.

In de winter van 2009/2010 strooide Rijkswaterstaat ruim 191.000 ton zout op het landelijke wegennet van bijna 3300 kilometer. Gemiddeld gaat er per winter 70.000 ton doorheen.