AMSTERDAM - Verzekeraars vragen niet genoeg premie voor autoverzekeringen. De premie is nu zo laag dat verzekeraars gemiddeld genomen verlies lijden op autoverzekeringen, stelt De Nederlandsche Bank in een brief aan de verzekeraars.

De brief is door de NOS op internet gezet. De verzekeraars waarbij de premies niet kostendekkend zijn, moeten binnenkort tekst en uitleg geven bij DNB.

DNB spreekt in de brief van een zorgwekkende situatie en vreest dat de verzekeraars met een te lage premie in de problemen komen.

De resultaten over dit jaar zullen volgens de toezichthouder voor dit jaar niet veel beter zijn, aangezien het barre weer de vorige winter voor veel ongelukken heeft gezorgd. Ook presteren de beurzen nog altijd niet best.

Winterweer

Het Verbond van Verzekeraars erkent dat een aantal autoverzekeraars in de financiële problemen is gekomen doordat premies niet kostendekkend zijn. De oorzaak ligt bij de hevige onderlinge concurrentie en hogere schadekosten door het slechte winterweer.

''Wij zien dat scherpe concurrentie tussen autoverzekeraars in de afgelopen jaren heeft geleid tot lagere premies in het voordeel van de consument. Uit cijfers blijkt dat de gemiddelde premie voor een autoverzekering van medio 2008 naar medio 2010 met 4 procent daalde, van 423 euro naar 406 euro'', aldus het verbond.