ROTTERDAM - De rol van de overheid in het oplossen van de problemen in de binnenvaart is op de korte termijn uitgespeeld.

''Reëel gesproken is daar niets meer mogelijk. De markt moet nu gewoon zijn werk doen.'' Dat zegt waarnemend directeur Jan Vogelaar van de binnenvaartondernemersorganisatie Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB).

Hij steekt de teleurstelling over de uitkomsten van het vorige week gepubliceerde onderzoek van binnenvaartambassadeur Arie Verberk niet onder stoelen of banken.

''We hadden gehoopt dat er iets nieuws uit de studie zou komen, maar het blijft bij conclusies die we eigenlijk al wisten.''

Niet nodig

Verberk stelde dat de overheid op de korte termijn niets moet doen om de schade voor de binnenvaart te beperken. ''Het mag niet, men wil niet, en het is niet nodig'', aldus de binnenvaartambassadeur toen.

Een van de belangrijkste conclusies van het rapport van Verberk is dat de sector meer moet samenwerken en moderniseren.

Volgens Vogelaar zou het ondernemerschap bij meer schippers boven moeten komen drijven. De sector bestaat voor een groot deel nog uit traditionele familiebedrijven met één schip.

Binden

Vogelaar: ''Schippers moeten zich meer in de transportketen binden. Het gaat niet om een enkel contract voor hem, maar om hoe de mais vanuit Amerika het beste naar Duitsland komt. Daar speelt hij samen met zijn collega's een belangrijke rol in.''

Over verregaande samenwerking tussen de brancheorganisaties in de sector, zoals met Kantoor Binnenvaart en Schuttevaer, denkt de belangenbehartiger na.

Verberk stelde in zijn rapport voor dat deze organisaties het voortouw zouden nemen voor het oprichten van een gezamenlijk uitvoeringsorgaan. ''Daar zien we wel wat in, dus we gaan proberen tot elkaar te komen.''

Aansluiting

Ook is er wel eens nagedacht over aansluiting bij een organisatie als Transport en Logistiek Nederland, de belangenbehartiger voor ondernemingen in het wegtransport.

Dat is volgens Vogelaar op dit moment nog een brug te ver voor de organisatie, maar het biedt wel perspectieven. ''Daardoor zou je meer kunnen kijken naar de logistieke keten als geheel in plaats van de manier waarop de vracht van A naar B gaat.''