TOKIO - De Nederlandse volleybalsters hebben zaterdag bij het wereldkampioenschap ook van Polen verloren.

In de strijd om de plaatsen 9 tot en met 12 ging de ploeg van bondscoach Avital Selinger met 3-2 (24-26 25-22 25-22 19-25 15-9) onderuit. Oranje speelt nu zondag om de elfde plek tegen Cuba, dat met 3-1 van China verloor.

De nederlaag was opnieuw een domper voor de vrouwen. ''We gingen voor de negende plaats, maar het lukte niet'', baalde aanvoerster Manon Flier, topscorer met 23 punten.

''We hebben wel iets beter gespeeld, maar het was niet goed genoeg. Ik hoop dat we het toernooi zondag toch nog op een positieve manier kunnen afsluiten.''

Bemoedigend

In de tweede ronde van het WK verloor Nederland van Thailand, Verenigde Staten en Duitsland. Alleen het duel met Cuba leverde een overwinning op. Hierdoor werd Nederland veroordeeld door de strijd om de plekken 9 tot en met 12.

Tegen Polen kwamen de vrouwen van Selinger nog wel terug van een 2-1 achterstand in sets, maar redden het niet de vijfde set. De bondscoach begon het duel met Kim Staelens als spelverdeelster.

De eerste set tegen Polen verliep bemoedigend voor de Nederlandse ploeg. In de spannende slotfase maakte Francien Huurman, die in het veld was gekomen om de netverdediging te versterken, het beslissende blokpunt.

Inzet

Maar de tweede en derde set, waarin Chaïne Staelens vanwege rugproblemen ontbrak, gingen met drie punten verschil naar de Poolse vrouwen. Na de tweede set kwam Laura Dijkema weer in het veld voor Kim Staelens.

Maar ondanks een voorsprong wist Nederland die derde set niet te winnen en moest na een knappe vierde doorgang een beslissende set worden gespeeld. En daarin stond Nederland vanaf het begin op achterstand.

Selinger was wel te spreken over de inzet van zijn ploeg. ''Toch is het positief dat het team alles heeft gegeven. Er is hard gewerkt, maar het resultaat is teleurstellend en veroorzaakt frustraties. Heel spijtig, maar het is niet anders.''