AMSTERDAM - Exploitanten van malafide sms-diensten krijgen van Vodafone voortaan een rekening. Het telecombedrijf geeft klagende klanten direct hun geld terug, en berekent de kosten door aan de afzender van ongewenste sms'jes.

Dat meldt het bedrijf maandag in een persbericht. De aanbieder van de omstreden dienst moet vervolgens bij Vodafone aantonen dat de klacht niet gegrond is. Als over een sms-dienst herhaaldelijk klachten binnenkomen, wordt die afgesloten.

Over sms-diensten wordt al jaren veelvuldig geklaagd. Sommige aanbieders verkopen spelletjes, ringtones of quizjes via sms, zonder duidelijk te vermelden dat de klant daarbij een abonnement aangaat. De kosten daarvan kunnen oplopen tot vele tientallen euro's per maand.

Harde aanpak

Volgens Anthony Hellegers van Vodafone hebben de vele maatregelen die in de afgelopen jaren zijn getroffen om dergelijke misleidende sms-diensten aan te pakken, nog onvoldoende resultaat gehad.

Het bedrijf stelt dat "een harde aanpak van de sector" nodig is om betaalde sms-diensten op een verantwoorde manier te kunnen aanbieden: "De voordelen van nuttige en populaire sms-diensten wegen momenteel niet op tegen de overlast voor onze klanten als gevolg van misleidende premium sms-diensten."

Kort door de bocht

Vodafone zegt te hopen dat andere operators de inspanningen van het bedrijf zullen ondersteunen. Een woordvoerder van T-Mobile stelt echter de aanpak van Vodafone "erg kort door de bocht" te vinden. "Wij hebben een beleid waarbij we klachten onderzoeken, en klanten binnen enkele dagen hun geld teruggeven," stelt hij.

Volgens T-Mobile heeft het bedrijf wel zijn contracten met sms-bedrijven aangescherpt: het kan nu "sneller en harder" ingrijpen bij misbruik.

Een woordvoerder van KPN kon niet onmiddellijk worden bereikt voor commentaar.