AMSTERDAM - Een kwart van de werknemers heeft zich dankzij de recessie beter kunnen ontwikkelen. Deze zogenaamde recessiegroeiers kregen er in de economisch pittige tijden extra taken bij, waardoor ze een groei konden doormaken.

Dat blijkt uit onderzoek van de Randstad Werkmonitor, uitgevoerd door Blauw Research onder 810 werknemers in loondienst.

41 procent van de profiteurs van de economische crisis is jonger dan dertig jaar. Zij hebben met name meer expertise en verantwoordelijkheid gekregen. Van de mannen wist 62 procent een betere ontwikkeling door te maken dankzij de recessie, bij de vrouwen is dat 55 procent.

Hogere functie

Twintig procent van de recessiegroeiers heeft tijdens de crisis een hogere functie gekregen. Bijna veertig procent van de recessiegroeiers zegt zowel op vakinhoudelijk als persoonlijk gebied een ontwikkeling te hebben doorgemaakt. Twaalf procent geeft aan dat ook andere taken erbij te hebben gekregen, die niet in het verlengde liggen van hun huidige werk.

In de overheid en non-profitsector zijn minder recessiegroeiers te vinden, doordat daar ook minder van de crisis te merken was.

Uit het onderzoek blijkt verder dat recessiegroeiers meer gericht zijn op promotie dan collega's die niet profiteerden van de crisis. Bijna zestig procent van de groeiers zegt dan ook van baan te willen veranderen als ze ergens anders sneller kunnen groeien.