AMSTERDAM – België wil, als het haar plek kwijtraakt in het Internationaal Monetair Fonds (IMF), samen met Nederland 'een blok' vormen. Dat zegt de Belgische minister van Financiën Didier Reynders zaterdagmiddag in een interview met De Tijd.

Dat blok of ‘kieskring’, met naast de Benelux enkele andere kleine eurolanden, zou dan een prominentere plek kunnen innemen in zowel het IMF als de G20.

De ministers van Financiën en de centrale bankiers van de G20 hebben zaterdag in Zuid-Korea een akkoord bereikt over de herverdeling van de macht in het IMF. De rijke landen staan zes procent van hun stemrecht af aan opkomende economieën als China en Brazilië.

De Europese landen staan twee zetels af in de raad van bestuur die in totaal 24 zetels telt. Dat betekent volgens de Belgische zakenkrant dat kleinere Europese landen zoals België voortaan geregeld hun plaats moeten afstaan aan de groeilanden.

Stem

De Nederlandse zetel is volgens De Tijd net zo bedreigd als de Belgische. Beide landen zijn ook geen lid van de G20.

Hoe zo’n samenwerking vorm krijgt, zal de komende paar jaar bepaald moeten worden. Overigens gaat de voorkeur van Reynders uit naar een enkele zetel voor de hele eurozone, die dan de belangrijkste stem heeft in het IMF en de G20.

Binnen het IMF wordt de komende jaren onderhandeld over nieuwe kieskringen en nieuwe bestuurders. De krant meldt dat als Nederland en België snel en eensgezind optreden, ze die onderhandelingen kunnen beïnvloeden.