AMSTERDAM – Personeelsfunctionarissen verwachten vanaf volgend jaar een krappere arbeidsmarkt. Voor het eerst sinds 2008 denken ze meer moeite te krijgen met werving en selectie. Dat blijkt uit het onderzoek ‘HR Trends 2010- 2011’ van onder meer Berenschot.

In 2008 liet driekwart van de HR-medewerkers nog weten moeilijkheden te ondervinden bij het aantrekken van nieuw personeel. In 2009 gaf nog iets meer dan de helft dit aan en dit jaar was dat gedaald tot een kwart.

Voor het komende jaar voorziet bijna een op de drie personeelsfunctionarissen problemen op dit gebied. “Hoewel dit aantal nog niet op het niveau is van voor de crisis, is er duidelijk sprake van een trendbreuk,” zegt Hein Brockhoff, Algemeen Directeur bij ADP Nederland, hoofdsponsor van het onderzoek.

ICT

Vooral in de sectoren ICT, techniek en financiële zaken zal het naar verwachting moeilijker worden personeel te vinden. Bij het invullen van functies in HR en juridische zaken worden de minste problemen voorzien.

Ook het behouden van bestaande medewerkers gaat meer moeite kosten, denken de P&O’ers. Heeft nu een op de tien daar problemen mee, voor volgend jaar denkt 21 procent dat dit lastiger gaat worden.

LinkedIn

Personeelsmedewerkers maken bij hun zoektocht naar nieuwe medewerkers steeds vaker gebruik van sociale media. In 2009 maakte nog iets meer dan de helft hier gebruik van, in 2010 ziet driekwart het nut in van sites als LinkedIn.

Aan het onderzoek werkten 819 personeelsfunctionarissen mee.