BERLIJN - Een voormalige hoge sportfunctionaris geeft in een donderdag verschijnend boek toe dat de DDR in het verleden niet schroomde om kinderen doping toe te dienen.

De inmiddels 70-jarige Thomas Köhler, ooit olympisch kampioen rodelen en voormalig tweede man van de Duitse Turn- en Sportbond (DTSB), schrijft in het boek 'De twee kanten van de medaille' dat de DDR om succes te hebben geen andere keuze werd gelaten dan het toedienen van stimulerende middelen.

Toestemming

Met name in de zwemsport kwam het dopegebruik onder kinderen voor. In zijn boek van 232 pagina's ruimt Köhler twintig bladzijden in voor het stelselmatige dopegebruik in het vroegere Oost-Duitsland.

Köhler stelt ook dat topatleten wisten wat er gebeurde. ''Alle middelen werden met toestemming van de sporters toegediend'', valt er in het boek te lezen.

Mogelijkheden

Köhler is bijna twintig jaar na de hereniging van West- en Oost-Duitsland de eerste hoge sportfunctionaris die openlijk beschrijft dat er in de voormalige DDR op grote schaal dope werd gebruikt in de sportwereld.

''Omdat in de jaren zeventig de mogelijkheden voor sporters uit de DDR in vergelijking met die uit het Westen niet meer gelijkwaardig waren, besloten de toenmalige sportbazen tot de inzet van anabolica in de diverse sporttakken'', schrijft Köhler.

Dopingartsen

Volgens de ex-official waren in 1989 in de Oost-Duitse sportclubs negentig gespecialiseerde artsen werkzaam om het dopegebruik te begeleiden. Verder waren er ook artsen van sportbonden, medici van sportinstituten en onderzoekers uit Leipzig en Kreischa bij betrokken.