ISTANBUL - De basketballers uit de Verenigde Staten hebben zondag de wereldtitel veroverd. De Amerikanen wonnen de finale in het Sinan Erdem Dome van Istanbul met 81-64 van gastland Turkije.

Halverwege was het verschil tien punten (42-32).

De ploeg uit de Verenigde Staten werd zestien jaar geleden voor het laatst wereldkampioen. De Amerikanen hebben nu vier wereldtitels op hun naam staan.

Kevin Durant was opnieuw de grote man bij de Amerikanen, met 28 punten. De 21-jarige forward maakte vooral indruk tijdens de eerste helft, waarin hij goed was voor twintig punten. Durant leidde zijn ploeg zaterdag in de halve finale met 38 punten ook al langs Litouwen (89-74).

Geen sterren

De Verenigde Staten, die aantraden zonder sterren als Kobe Bryant en LeBron James, verzekerden zich met de wereldtitel tevens van een plek op de Olympische Spelen van 2012 in Londen.

Durant en zijn ploeggenoten maakten in Istanbul een einde aan de droom van Turkije. Het gastland hoopte voor eigen publiek voor het eerst in de historie wereldkampioen te worden.

Kraker

In de halve finale had Turkije in een ware kraker afgerekend met Servië. Kerem Tunceri zorgde in de laatste seconde voor de beslissing: 83-82.

De Amerikanen volgen Spanje op, dat vier jaar geleden in Japan het WK won. Litouwen eindigde als derde door in de strijd om het brons Servië met 99-88 te verslaan.