GENT - Yuri van Gelder heeft zich zaterdag bij wereldbekerwedstrijden in Gent gerevancheerd voor zijn mislukte rentree, vorige week bij een interland in Italië.

 Van Gelder, terug na een dopingschorsing, kwam in Gent op ringen tot een score van 15,350, ruim voldoende voor een plaats in de finale die zondag wordt geturnd.

Van Gelder moest in de kwalificaties van het niet bijster sterk bezette nummer de Griek Eleftherios Petrounias (15,425) en de Chinees Liao Junlin (15,400) voor zich dulden. Vorige week, in zijn eerste wedstrijd sinds ruim een jaar, kwam hij slechts tot 13,150.

''Nu ben ik heel tevreden. Dit komt in de buurt van hoe het moet zijn'', reageerde de Brabander, die op sprong tot 14,850 kwam nadat hij bij de afsprong twee stappen opzij maakte. Maar de dag kon al niet meer stuk. ''Ook dit optreden geeft vertrouwen. Die afsprong kost me een punt.''

Zenuwen

Van Gelder keerde opgelucht terug uit de arena van de Topsporthal Vlaanderen. ''Ik ben blij dat het erop zit, het is toch een belangrijk moment'', sprak hij in de warminguphal.

''Vorige week waren er veel meer zenuwen. Het was toch mijn eerste wedstrijd na een jaar en drie maanden. Nu voelde het al weer een beetje vertrouwd. Ik ken deze hal goed en de spits was er af.''

WK-ploeg

Van Gelder kreeg na zijn oefening nog niet officieel te horen dat hij was toegetreden tot de trajectselectie, het voorportaal waaruit de definitieve WK-ploeg wordt samengesteld. Uit woorden van topsportmanager Hans Gootjes kon echter worden opgemaakt dat de laatste te vergeven wildcard - ooit bedacht om Van Gelder na zijn schorsing de kans te bieden meteen op het hoogste niveau terug te keren - voor de Waalwijker is.

Eigenlijk twijfelt er al niemand meer aan dat de voormalig 'Lord of the Rings' straks bij de WK in Rotterdam van de partij is. ''Mijn echte piek moet liggen in oktober'', nam hij zelf zaterdag al een voorschot. ''Ik zit nu op 75 procent, vooral ook door een schouderblessure die me vijf weken heeft gekost.''

Van Gelder deed in Gent een oefening met een uitgangswaarde - de moeilijkheidsgraad - van 6,4. Wellicht gaat hij zondag in de finale weer een stapje verder. ''Maar ik kijk ook of dat nodig is. Een andere afsprong is een optie.'' Van Gelder weet ook dat het met de huidige jurering verstandiger is net iets minder risico te nemen en vooral zuiver te turnen.