AMSTERDAM – Mobiele internetters bij KPN zijn in het afgelopen jaar maandelijks ruim twee keer zoveel data gaan verstoken, zo bevestigt een woordvoerder van het bedrijf vrijdag.

KPN kent twee mobiele internetabonnementen voor smartphones. Gemiddeld verbruikt een afnemer van de langzame variant 45 megabyte per maand. Het verbruik bij het snelste abonnement ligt momenteel op 125 megabyte.

"Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van een jaar geleden", aldus een woordvoerder. Naast de groei van het aandeel smartphones, worden er volgens hem steeds meer 'apps' gebruikt, zoals Twitter en Facebook, die op de achtergrond informatie binnenhalen.

Limiet

Daardoor stijgt het gemiddelde dataverbruik en kunnen ook meer mensen een melding krijgen dat zij hun maandelijkse limiet dreigen te overschrijden. Het snelle KPN-abonnement kent momenteel een 'fair use'-maximum van tien keer het gemiddelde dataverbruik, wat momenteel neerkomt op 1,25 gigabyte. Bij het 'trage' data-abonnement ligt dit op 450 megabyte.

Het telecomconcern doet geen mededelingen over het aantal dataklanten, maar wil wel kwijt dat tien procent van de gebruikers 80 procent van het dataverkeer opslokt.