AMSTERDAM - Na Dirk Scheringa en Nout Wellink richt Pieter Lakeman zijn pijlen nu op voormalig commissaris bij DSB Bank Ed Nijpels,  “wegens vijf jaar lang wantoezicht”. Dat zegt hij in een interview in de nieuwste Revu.

Lakeman, sinds 2009 voorzitter van de stichting Hypotheekleed, bracht de geplaagde DSB bank ten val met zijn oproep het spaargeld weg te halen.

DSB is volgens Lakeman de “moeder aller blunders” van Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank (DNB), omdat hij het negatieve advies om een bankvergunning te verstrekken heeft genegeerd.

Wantoezicht

Voor de compensatie voor gedupeerden van DSB wil hij bij Ed Nijpels, voormalig comissaris bij DSB, aankloppen. “Er zal een tekort zijn in de boedel van DSB zelf, dus moeten we voor sommige slachtoffers een deel bij meneer Nijpels gaan halen wegens vijf jaar lang wantoezicht.” Dat kan volgens Lakeman zelfs bij Nijpels privé.

Na Scheringa, Wellink en Nijpels staat Zalm op de vierde plek in zijn lijst.

Wellink

Dat Nout Wellink volgend jaar moet aftreden, stemt hem tevreden. “Een wat lichte afstraffing als je kijkt wat hij gedaan heeft, maar omdat het zo publiekelijk gebeurt, is het toch pijnlijk,” aldus Lakeman in het interview.

Lakeman is wel onder de indruk van het plan van aanpak voor de toekomst van de financiële wereld dat Wellink moest schrijven. “Het belangrijkste is dat DNB en Wellink hiermee toegeven dat ze het tot nu toe niet goed hebben gedaan.”

Kritisch

Als goede kandidaat om Wellink op te volgen noemt hij Hans Hoogervorst, voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten.

En of hij zelf beschikbaar is? “Ik zou het wel kunnen natuurlijk. Maar dit is geen reële vraag, want ik ben in die kringen niet geaccepteerd; ik ben te kritisch.”