AMSTERDAM – Meer ondernemingen uit het midden- en kleinbedrijf (MKB) hebben in de eerste helft van dit jaar gebruik gemaakt van de garantieregeling voor bedrijfskredieten, de BMKB. Dat blijkt uit een rapportage die minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken donderdag aan de Tweede Kamer stuurt.

1657 bedrijven hebben in de eerste helft van 2010 een borgstelling gekregen. De regeling is bedoeld om MKB-bedrijven te helpen bij het verkrijgen van krediet bij een bank.

Met de 328 miljoen euro aan borgstellingen die het ministerie tot nu toe heeft uitgekeerd, is zo’n 700 miljoen euro aan krediet verkregen. Een stijging van meer dan veertig procent aan borgstellingen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Criteria

De stijging is deels toe te schrijven aan de verruimde criteria voor bedrijven om voor kredietsteun in aanmerking te komen die Van der Hoeven sinds het uitbreken van de economische crisis heeft ingesteld.

“Zo kunnen veel ondernemers ondanks de moeilijke financieringsomstandigheden toch blijven ondernemen”, aldus de minister in een persbericht.

GO

De Borgstelling MKB (BMKB) is bedoeld voor bedrijven met maximaal 250 werknemers en een jaaromzet tot vijftig miljoen euro. Voor grotere bedrijven bestaat sinds 2009 de Garantie Ondernemingsfinanciering (GO), waarmee inmiddels met een half miljard euro 105 bedrijven aan een krediet zijn geholpen.