AMSTERDAM – Met de privégegevens die wallpaperapplicaties voor Android hebben opgeslagen en verstuurd naar een server in China is niets gedaan dat een gevaar vormt voor gebruikers.

Dat vertelt Google, ontwikkelaar van het mobiele besturingssysteem Android, aan Computerworld.

De internetgigant besloot onderzoek te doen naar een aantal applicaties nadat uit onderzoek van Lookout bleek dat bijna een kwart van gratis applicaties voor iPhones en bijna de helft van alle gratis Androidapplicaties data van individuele gebruikers opslaan en versturen naar derden.

Veiligheid

Vooral de Wallpaperapps voor Androidtelefoons kreeg ervan langs. Uit het onderzoek van Google is naar voren gekomen dat de applicaties niet kwaadwillend waren en dat het doorgeven van de gegevens geen bedreiging is voor de veiligheid van gebruikers. De informatie zou alleen zijn gebruikt om apparaten te identificeren en voorkeuren van gebruikers te traceren.

Het script in applicaties waarmee gegevens vaak worden binnengehaald, is eigenlijk ontwikkeld om advertenties mogelijk te maken. De code wordt door ontwikkelaars vaak overgenomen. De software zou soms meer data opslaan dan gerealiseerd wordt door de ontwikkelaars.

Verdenkingen

Google heeft de bewuste ontwikkelaar van de wallpaperapplicaties dan ook geadviseerd de software aan te passen. “Maar we hebben de verdenkingen tegen deze ontwikkelaar weg kunnen nemen na ons onderzoek”, aldus een woordvoerder van Google.

In veel berichtgeving over het onderzoek van Lookout werd gesuggereerd dat telefoonnummers, sms’jes, e-mails en wachtwoorden werden opgeslagen. Nu is duidelijk geworden dat er inderdaad telefoonnummers zijn opgeslagen, maar dat de verder genoemde data ongeroerd is gebleven.