LOS ANGELES - LeBron James keert na zeven jaar de Cleveland Cavaliers de rug toe en verdedigt komend seizoen de kleuren van Miami Heat.

Dat maakte de basketballer, die de afgelopen twee seizoenen werd uitgeroepen tot meest waardevolle speler in de NBA, donderdagavond bekend.

James' contract bij de 'Cavs' liep eind vorig seizoen af. Verscheidene clubs hoopten de 25-jarige forward in te lijven.

Televisieshow

De vraag ''wat doet LeBron'' hield de gemoederen in de Verenigde Staten de afgelopen weken dusdanig bezig, dat rond zijn beslissing een televisieshow van een uur was geprogrammeerd die overal in het land rechtstreeks te zien was.

Hij hakte naar eigen zeggen pas donderdagochtend de knoop door na een gesprek met zijn moeder.

Andere topspelers

Miami Heat legde eerder al andere topspelers als Dwyane Wade en Chris Bosh vast. Dat speelde een doorslaggevende rol bij James' keuze voor het team uit Florida.

''De belangrijkste factor was dat dit voor mij de beste kans is om te winnen, nu en in de toekomst'', aldus James, die twee keer gekroond werd tot meest waardevolle speler in de Amerikaanse basketbalcompetitie, maar nog nooit het NBA-kampioenschap won.

Contract

Hoeveel James bij zijn nieuwe werkgever gaat verdienen, is niet bekendgemaakt. De Cavaliers hadden hem een zesjarig contract voorgelegd dat hem in totaal 120 miljoen dollar rijker zou hebben gemaakt.

In Miami gaat hij naar eigen zeggen minder verdienen omdat ook Wade en Bosh hun deel van het voor spelerssalarissen beschikbare budget opeisen.

''Wij krijgen alledrie minder omdat we graag samen willen spelen'', aldus James.