BRUSSEL - De pensioenleeftijd in de EU-landen zou automatisch moeten worden aangepast aan de levensverwachting en de economische trends. Dat staat in een discussiestuk waarmee de Europese Commissie naar verwachting volgende week naar buiten komt.

Om de oudedagsvoorzieningen betaalbaar te houden moet de tijd dat iemand gepensioneerd is niet blijven toenemen vergeleken met de periode dat hij of zij werkt, zo staat in het nog vertrouwelijke conceptstuk, waaruit de nieuwssite EurActiv woensdag citeerde.

Op dit moment is nog maar de helft van de inwoners van de EU op hun 60e aan de slag. De verhouding tussen aantallen werkenden en gepensioneerden wordt steeds schever.

Automatisch

Volgens de Europese Commissie is het beter om de pensioenleeftijd automatisch aan te passen aan de omstandigheden dan om telkens weer een politiek besluit daarover te moeten nemen. Wanneer een regering een hogere pensioenleeftijd voorstelt, leidt dat doorgaans tot heftige debatten en veel verzet.

Diverse EU-landen, waaronder Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, hebben al besloten de pensioenleeftijd geleidelijk op te trekken. Ook in Nederland gaat dat waarschijnlijk gebeuren.

Bemoeienis

De PVV en de SP zien niets in de voorstellen van de Europese Commissie. ''Geen Brusselse bemoeienis met onze pensioenen'', zegt PVV-Europarlementariër Barry Madlener. ''Als Brussel zich met ons pensioenstelsel gaat bemoeien, weten we zeker dat de Nederlandse burger daar de rekening voor gepresenteerd krijgt.'' De PVV wil er alles aan doen om dat te voorkomen, aldus Madlener.

SP-Europarlementariër Dennis de Jong vindt dat de Europese Commissie ''lidstaten tegen elkaar probeert uit te spelen in een race to the bottom''. Volgens De Jong is de betaalbaarheid van de pensioenen, althans in Nederland, niet in gevaar.

Wel dreigen door de vergrijzing hogere kosten voor de gezondheidszorg. Maar de SP wil die niet opvangen door de pensioenrechten aan te tasten, maar door hogere inkomens meer belasting te laten betalen.