AMSTERDAM - Horecamagnaat Sjoerd Kooistra heeft zelfmoord gepleegd. Dat heeft de politie woensdag bevestigd. Het dode lichaam van de ondernemer werd maandagmiddag gevonden in zijn villa in Ubbergen.

Volgens de politie wijzen onderzoek en sectie op het lichaam van Kooistra op zelfmoord. In de woning zijn afscheidsbrieven aangetroffen. De politie concludeert na onderzoek van het handschrift dat de schrijfsels ook daadwerkelijk van Kooistra afkomstig zijn. Over de manier waarop de horecabaas zichzelf van het leven beroofde, doet de politie geen mededeling.

Een chauffeur trof Kooistra (59) maandagmiddag levenloos aan en alarmeerde politie. De wijze waarop het lichaam werd aangetroffen, gaf aanleiding tot uitgebreid onderzoek, aldus een politiewoordvoerster.

Zelfdoding

Rechercheurs brachten de laatste dagen van Kooistra in beeld en hoorden nabestaanden en betrokkenen. Bij de zelfdoding waren geen andere personen betrokken, aldus de politie.

De politie heft het grootschalige opsporingsteam woensdag op. Het stoffelijk overschot is inmiddels aan de nabestaanden overgedragen.

Overrompeld

De familie van Sjoerd Kooistra is compleet ''overrompeld'' door het nieuws dat hij door zelfmoord om het leven is gekomen. Dat meldde een familielid woensdag.

''We hebben een telefoontje van de politie gekregen en voelen ons overrompeld door het nieuws. Sjoerd was volgens ons niet het type om zelfmoord te plegen. Dat dit er toch achter steekt hadden we absoluut niet verwacht.''

Een broer van Kooistra, die donderdagochtend in de Groningse zaak aanwezig was, is volgens het familielid zo aangeslagen dat hij ''er helemaal doorheen zit''.

Financiële noodsprong

Kooistra zou vlak voor zijn dood een 'financiële noodsprong' hebben gemaakt. Hij leende zeventig miljoen euro van zijn privévermogen aan Plassania Beheer BV, de moedermaatschappij van zijn horecabedrijf. Dat meldt het Parool woensdag.

Dat zou hij gedaan hebben in de hoop zijn horecabedrijven van de ondergang te redden.

Heineken

De afgelopen driekwart jaar verkeerde Kooistra op voet van oorlog met bierbrouwer Heineken. Hij had schulden en huurachterstanden bij de brouwerij die waren opgelopen tot zeker 60 miljoen euro.

Heineken liet dinsdag weten een reddingsplan te hebben aangeboden aan Kooistra. Advocaat Oscar Hammerstein, vriend van Kooistra, betitelde het reddingsplan van Heineken als een ''capitulatievoorstel''.  “Heineken heeft het hard gespeeld en hem tot zelfmoord gedreven'', aldus Hammerstein.

Sjoerd Kooistra was een van de bekendste uitbaters van horecagelegenheden in Nederland. In 2003 bezat hij tachtig zaken in onder meer Groningen, Nijmegen, Enschede en Amsterdam. In de Quote 500 van rijkste Nederlanders stond hij in 2008 op nummer 222 met een geschat vermogen van 130 miljoen euro.

Meer nieuws over Kooistra in onze speciale rubriek