AMSTERDAM – Het vergelijken van je eigen salaris met dat van familie en vrienden is af te raden. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen die dat doen ongelukkiger zijn dan degenen die dat niet doen. Dat schrijft de BBC op zijn website.

Het Europese onderzoek, dat gepubliceerd is in het tijdschrift Economic Journal, leverde bovendien het inzicht op dat drie kwart van de deelnemers graag zijn inkomen tegen dat van anderen afzet.

Hoe groter het belang is dat mensen hechten aan salarisvergelijkingen, hoe lager ze zichzelf plaatsen op een schaal van tevredenheid met het leven en levensstandaard. Er is geen verschil tussen mannen en vrouwen gemeten.

Collega’s

Opmerkelijk is dat de vergelijking van het inkomen met dat van collega’s veel minder pijnlijk is dan vergelijkingen met vrienden.

Mensen in armere landen toetsen hun salaris meer aan dat van anderen dan inwoners van meer welvarende landen. Ook binnen de landsgrenzen vergelijken armere mensen hun inkomen vaker dan rijkere mensen.

Volgens organisatiepsycholoog Cary Cooper van de Lancaster University Management School zijn degenen die zichzelf constant met anderen vergelijken vaak onzeker van aard.