BOSTON - Boston Celtics heeft zich vrijdagavond (lokale tijd) geplaatst voor de NBA-finale. De kampioen van 2008 versloeg in eigen huis Orlando Magic met 96-84 en bepaalde daarmee de eindstand in de finale van de Eastern Conference op 4-2.

In de NBA-finale wacht Los Angeles Lakers of Phoenix Suns.

Nate Robinson speelde een opmerkelijke rol in de zesde ontmoeting tussen Celtics en Magic. De reservespeler van Celtics kwam in de tweede periode in het veld, nadat Rajon Rondo een lichte blessure had opgelopen.

'Teamprestatie'

Robinson scoorde 13 punten, vroeg (en kreeg) de steun van het thuispubliek door enthousiast met zijn armen te zwaaien en zette de TD Garden daarmee op zijn kop. Mede dankzij zijn inbreng leidde Boston bij rust met 55-42. In de tweede helft werd die marge vergroot tot 24 punten, waarna Celtics probleemloos de tijd uitspeelde.

''Ik heb altijd gezegd dat er een moment komt dat Nate een wedstrijd voor ons gaat winnen'', sprak Celtics-coach Doc Rivers triomfantelijk. ''Vanavond was hij geweldig. Het blijft natuurlijk een teamprestatie. Maar elke avond moet iemand iets speciaals doen. En vanavond was dat Nate.''

Revanche

Celtics won in de clubhistorie 17 keer de NBA-titel, meer dan welke club dan ook.

LA Lakers staat in de finale van de Western Conference met 3-2 voor tegen Phoenix Suns. De zesde wedstrijd vindt zondagavond in Phoenix plaats.