AMSTERDAM - De NS verdient jaarlijks ruim een half miljard euro in het buitenland. De risico's die de staatsdeelneming in het buitenland loopt zijn daarmee beperkt, meldt demissionair minister van Financiën Jan Kees De Jager aan de Tweede Kamer.

De 6.000 NS-medewerkers in Duitsland, Engeland (Londen) en Tsjechië (Praag) zetten vorig jaar 583 miljoen euro om. Daarmee leveren zij volgens De Jager een 'positieve financiële bijdrage' aan het resultaat van het ov-bedrijf. De overheid is de enige aandeelhouder in de NS.

Abellio, de internationale tak van de NS, stak tot nu toe 78 miljoen euro in buitenlandse activiteiten, zo meldt De Jager. De NS draait op voor alle schulden die Abellio opbouwt, maar de risico's zijn wat De Jager betreft 'beperkt'; het vervoer van Nederlandse reizigers op het hoofdrailnet (trajecten waar de NS het alleenrecht op heeft), leidt volgens hem financieel niet onder de buitenlandse activiteiten.

Opheldering

De SP vroeg De Jager onlangs om opheldering nadat de NS aangaf internationaal flink te willen uitbreiden, naar verwachting in Scandinavië en Centraal- en Zuid-Europa. De partij verfoeit het 'ondernemertje spelen' van een staatsbedrijf en wil dat het concern zich richt op het vervoeren van reizigers op het Nederlandse spoor.

Ook reizigersorganisatie Rover noemt de expansieplannen onverstandig, omdat buitenlandse investeringen met in Nederland verdiend geld worden betaald. Wat de NS betreft is internationale groei echter van levensbelang in een Europese vervoersmarkt die steeds verder geliberaliseerd wordt.

Overnames

De Jager verwijst naar de recente overname van Arriva door Deutsche Bahn en de verwachte fusie tussen de Franse ov-bedrijven Transdev en Veolia. In Nederland zijn buitenlandse ov-bedrijven al jaren actief in regionale openbaar vervoer.

Hoewel de NS voorlopig over de grens zijn gang mag gaan is het bedrijf wel verplicht om de Nederlandse dienstverlening te laten profiteren van de buitenlandse ervaringen. Hoe, en of Nederlandse activiteiten op dit moment profiteren, maakt De Jager echter niet duidelijk.