AMSTERDAM - Olieconcern BP had de explosie van het olieplatform Deep Water Horizon in de Golf van Mexico kunnen voorkomen als het bedrijf niet belangrijke regels aan zijn laars had gelapt. Tot die conclusie komt de Wall Street Journal donderdag.

De Amerikaanse zakenkrant maakte een reconstructie van de aanloop naar de ramp. BP blijkt minder maatregelen te hebben genomen om een gaslek te voorkomen dan werd aangeraden door onderaannemer Halliburton, het Texaanse bedrijf dat de werkzaamheden op het in 2001 door Hyundai gebouwde platform uitvoerde.

Ook zou het gebruik van een enkele, in plaats van een dubbele pijp, 'ongebruikelijk' zijn in de oliebranche. Shell zegt in een reactie normaal gesproken een dubbele oliepijp te hanteren, die er voor zorgt dat explosieve gassen minder snel uit de leiding kunnen ontsnappen.

Vloeistof

Om te controleren op de aanwezigheid van gas, zou BP 'normaal gesproken' minimaal een keer een uitgebreide test hebben moeten uitvoeren waarbij boorvloeistof door de leiding wordt gepompt. Bij BP duurde die procedure, zo blijkt uit de logboeken die de krant heeft ingezien, maar 30 minuten, tegenover een gemiddelde duur van 6 tot 12 uur.

Hierdoor is er op grote diepte waarschijnlijk gas achtergebleven. Toen er aan de randen van het boorgat vervolgens cement werd gegoten, werd het gas omhoog gedrukt door de leiding. BP zou ook hebben nagelaten om de kwaliteit van het cement te controleren, maar volgens het concern zelf is zo'n test alleen nodig in geval van onraad.

Schema

De werkers op Deepwater Horizon liepen door diverse problemen op het moment van de ramp 29 dagen achter op het schema van 51 dagen. Per dag verloor het olieconcern daardoor ongeveer 1 miljoen dollar, wat onzorgvuldigheid in de hand gewerkt zou hebben.

Een manager van BP die toezicht hield op het platform was 'onervaren'. Hij beschouwde zijn werk als "het opdoen van ervaring in diep water", zo blijkt uit gesprekken die de kustwacht met hem voerde.

De beslissing om de boorvloeistof te verwijderen werd uiteindelijk te vroeg genomen, waardoor het gas op de avond van 20 april omhoog schoot en aan de oppervlakte tot ontploffing kwam.

Het officiële overheidsonderzoek naar de oorzaken van de explosie laat nog op zich wachten.