AMSTERDAM - Thuis op de bank of in bed; mensen met een smartphone beantwoorden vaker een zakelijk gesprek. Vooral mobiel e-mailen wordt overal en bijna altijd gedaan, zo blijkt uit een onderzoek van NU.nl.

Op de wc of in bed zou de helft van de mensen naar zijn smartphone grijpen om te e-mailen, blijkt uit het onderzoek dat werd uitgevoerd door MetrixLab. Op kantoor wordt de smartphone vaak verkozen boven de computer: 90 procent 'checkt' daar zijn berichtjes op zijn mobiel.

Ruim de helft van de 913 ondervraagden werknemers bezit een smartphone; een toestel dat minimaal beschikt over e-mail, internet en een digitale agenda.

Verschillen

Wat betreft e-mailen en het aannemen van een zakelijke telefoontjes, is er tussen smartphone-bezitters en de gebruikers van 'traditionele' telefoons een duidelijk verschil. Tijdens het boodschappen doen bijvoorbeeld, neemt 58 procent van de smartphone-gebruikers een zakelijk telefoontje aan, tegen 47 procent van de werknemers zonder smartphone.

Mensen met een smartphone nemen onderweg, in de auto (76 procent vs. 60 procent) of in het openbaar vervoer (65 procent vs. 53 procent), ook vaker de tijd voor een oproep.

Nog altijd 23 procent van de smartphonebellers neemt tijdens de toiletgang een zakelijk telefoontje aan, terwijl maar 11 procent van de 'eenvoudige' bellers zich in het kleinste kamertje laat afleiden.

In bed

Eenmaal in bed beland, laat 26 procent van de smartphone-eigenaren zich verleiden tot een zakelijk gesprek, terwijl dat maar voor 17 procent van de mensen zonder smartphone geldt.

De minst geliefde momenten om een zakelijk gesprek te beantwoorden (voor beide groepen) zijn tijdens een etentje of op het schoolplein.

Kijk voor meer uitkomsten van het NU.nl-smartphone-onderzoek op NUbijlage.nl