AMSTERDAM - De webbrowser op de iPhone, Safari, krijgt voor het eerst concurrentie. Apple heeft een iPhoneversie van Opera Mini toegelaten op het toestel.

Tot dusverre was het door Apple meegeleverde Safari de enige webbrowser die op het toestel beschikbaar was. In de Apples softwaredistributiekanaal de App Store zijn wel andere webbrowsers te vinden, maar dat zijn allemaal schillen om Safari.

Apple heeft al meermalen applicaties de toegang tot de App Store geweigerd die concurreren met Apples eigen producten, zoals webbrowser Safari. Ook een iPhoneversie van Opera werd eerder al eens afgewezen.

Verwarring

Officieel voert Apple daarbij doorgaans als reden aan dat de software tot verwarring onder consumenten zou kunnen leiden, of beroept het zich op voorwaarden die het aan ontwikkelaars stelt.

Zo mogen iPhone-applicaties niet zelfstandig programma- of scriptcode interpreteren en uitvoeren. Een webbrowser doet dat doorgaans wel, bijvoorbeeld omdat veel websites javascript bevatten.

Sneller

De Noorse softwaremaker Opera presenteerde de iPhoneversie van zijn webbrowser in februari op een vakbeurs voor de mobiele-telefoniesector in Barcelona. Volgens het bedrijf is Opera Mini sneller dan Safari, onder meer omdat het opgevraagde websites comprimeert voor die op de telefoon worden weergegeven. Dat scheelt volgens Opera bovendien in de kosten van dataverkeer.

Druk

Het bedrijf bood de browser in maart ter goedkeuring aan bij Apple. Bij die gelegenheid liet Opera al weten er alle vertrouwen in te hebben dat Apple de software zou accepteren. Niettemin verhoogde het de publieke druk op de iPhone-maker door op zijn website een tellertje te plaatsen dat bijhield hoe lang het acceptatieproces duurde.

Opera loofde bovendien iPhones uit voor degenen die precies voorspelden wanneer de browser in de App Store beschikbaar zou komen.