UTRECHT - MKB-Nederland gaat het betaalgedrag van gemeenten openbaar maken op de website www.snellerbetalen.nl. De werkgeversorganisatie voor het midden-en kleinbedrijf hoopt zo trage betalers onder de gemeenten aan te sporen hun rekeningen eerder te voldoen.

Dat maakte voorzitter Loek Hermans van MKB-Nederland dinsdag bekend bij het begin van de Week van de Ondernemer in Utrecht.

Meer dan de helft van de ondernemers moet langer dan dertig dagen op zijn geld wachten, blijkt uit nieuw onderzoek van MKB-Nederland. Zeker in economisch moeilijke tijden is het voor kleine en middelgrote bedrijven van cruciaal belang dat zij op tijd betaald krijgen.

Op tijd wil zeggen binnen dertig dagen, aldus MKB-Nederland. Bijna 45 procent van de ondernemers in het mkb werkt met enige regelmaat ook voor gemeenten.

Brief

In februari heeft MKB-Nederland alle 430 gemeenten per brief gevraagd informatie te verstrekken over hun betalingstermijn. Ruim acht weken nadien heeft twee derde nog niet op dat verzoek gereageerd. ''Dat doet het ergste vrezen voor de termijn waarbinnen rekeningen worden voldaan'', aldus MKB..

Met de nieuwe website wil MKB-Nederland ook duidelijkheid verschaffen. ''Ondernemers weten dan precies waar zij aan toe zijn.''