AMSTERDAM - De Amerikaanse smartphoneproducent Palm zet zichzelf in de etalage. Telefoonmaker HTC zou al interesse hebben getoond, aldus drie ingewijden tegenover persbureau Bloomberg.

Palm zou deze week al de eerste biedingen verwachten. Ook het Chinese computerbedrijf Lenovo zou van plan zijn een bod te doen.

Palm is met name in de VS een sterk merk, maar kon de hoge verwachtingen rond zijn nieuwste smartphone, de Pre, niet waar maken. Vorige week schoot de aandelenkoers van het bedrijf al omhoog na de eerste overnamegeruchten.

Palm zelf wil niet reageren op de speculaties. Het techbedrijf heeft momenteel een beurswaarde van 870 miljoen dollar (636 miljoen euro).

WebOS

Tegenvallende verkoopcijfers leidden dit jaar al tot een koersduikeling van ruim 60 procent. WebOS, het veelbelovende besturingssysteem dat Palm vorig jaar introduceerde, legde het ondanks lovende kritieken af tegenover de concurrentie van met name Apple, RIM (Blackberry) en Google (Android).

In tegenstelling tot de pc-markt, zijn er meerdere mobiele besturingssystemen met een redelijk marktaandeel; de concurrentie is moordend. Dat maakt het volgens een analist tegenover Reuters lastig om investeerders te vinden die Palm de moeite waard vinden om geld in te steken.