AMSTERDAM – Nederlandse ondernemers hebben het minst van alle Europese ondernemers geleden onder de crisis. Dat blijkt uit onderzoek van verzekeraar Hiscox.

Ze hadden het minst last van stress, slapeloze nachten en gezondheidsproblemen als gevolg van de economische malaise. Ook hoefden ze in vergelijking met hun Europese collega’s het minste eigen spaargeld in hun bedrijf te steken.

Een kwart van de Nederlandse ondernemers stak spaargeld in zijn bedrijf, gemiddeld 11.714 euro. 22 procent van de Duitsers investeerden met gemiddeld 31.770 euro het meeste spaargeld in hun onderneming, gevolgd door 27 procent van de Franse ondernemers met gemiddeld 24.870 euro.

Ontspannen

Bijna een op de drie Nederlandse ondernemers had te kampen met extra stress als gevolg van de economische crisis. De Fransen waren het meest gestresst: bij 53 procent van de ondervraagden leverde de crisis extra druk op.

Ook sliepen Nederlanders het best tijdens de crisis. Slechts 20 procent had slaapproblemen, tegen 48 procent in Frankrijk, 39 procent in Duitsland en 38 procent in Groot-Brittannië.

Minder salaris

Het percentage ondernemers dat sneed in zijn salaris als gevolg van de crisis was met 26 procent het laagst in Nederland. In Frankrijk sneed 37 procent van de ondernemers in zijn eigen salaris, in Duitsland was dat 31 procent.

Ook sneden Nederlandse ondernemers het minst in het salaris van hun senior-werknemers. Slecht 7 procent verlaagde hun salaris, gemiddeld met 2.315 euro. In Frankrijk verlaagde 22 procent het salaris van zijn senior-team, gemiddeld met 10.839 euro.

In Duitsland kortte 8 procent op het salaris van hun beste werknemers, maar wel met gemiddeld het hoogste bedrag: 13.937 euro.

Overuren

Opvallend is dat Nederlandse ondernemers als het om overuren werken gaat bovenaan staan. Een derde van hen werkten gemiddeld 16,8 uur per week over tijdens de crisis, tegen 13,65 uur voor de Fransen, 13,5 uur voor Duitse en 12,5 uur voor Britse ondernemers.

Het ondernemers-DNA-onderzoek (oDNA) is verricht onder 970 MKB-ondernemers in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. In Nederland werden 203 ondernemers ondervraagd.