BRUSSEL - Een plan met eventuele hulpacties voor het noodlijdende Griekenland is nog niet af, hoewel ministers van Financiën van de eurolanden de tekst maandagavond in Brussel willen bespreken.

''Het technische werk gaat door en is nog niet afgerond'', zei een woordvoerder van de Europese Commissie zaterdag.

Griekenland moet de komende twee maanden 25 miljard euro aan nieuwe leningen sluiten. Onzeker is of investeerders genoeg interesse hebben om zo veel geld te lenen aan het land dat naar verhouding al de hoogste schuld en begrotingstekort van alle eurolanden heeft.

Regeringsleiders van de EU-landen besloten vorige maand dat ze Griekenland zonodig de helpende hand bieden, maar hoe dat moet is nog niet besloten.

Instemmen

De verwachting is dat het plan maandag af is en dat de ministers ermee instemmen. Het zou dan gaan over de vorm van de eventuele hulp. Concrete bedragen worden nog niet genoemd, aldus hooggeplaatste bronnen zaterdag.

Als Griekenland in de problemen komt en om hulp vraagt, kan de EU het hulpmechanisme direct activeren.

Leningen

Krantenberichten suggereren het principe van een serie leningen van Europese landen aan Griekenland, met de Europese Commissie als coördinator.

Voor de leningen zou Griekenland een voordeliger rente betalen dan het normaal aan banken zou moeten afdragen.

Een ander idee is dat de Europese Commissie zelf geld leent en dat doorleent aan Griekenland. Andere eurolanden zouden er dan borg voor staan dat Griekenland het geld echt terugbetaalt.

De Jager

Demissionair Jan Kees de Jager (Financiën) heeft de Tweede Kamer eerder gemeld dat hulp alleen gepaard kan gaan met harde bezuinigingen door de Griekse regering.

Die besparingen zijn recent aangekondigd. De Tweede Kamer wil dat er geen cent belastinggeld naar Griekenland gaat.

Zie ook: dossier Eurocrisis