RIJSWIJK - De bekende interieurontwerper Jan des Bouvrie wordt verdacht van betrokkenheid bij een vastgoedfraude.

Verschillende bronnen bevestigden dit woensdag naar aanleiding van een bericht hierover in dagblad De Telegraaf. Des Bouvrie is op dit moment niet beschikbaar voor commentaar, vertelde een medewerkster van hem.

Het gaat om een zaak in de provincie Utrecht. De FIOD-ECD arresteerde in het onderzoek hiernaar op 2 maart twee verdachten op verdenking van valsheid in geschrifte en belastingfraude. Volgens bronnen gaat het om vastgoedhandelaren Evert K. en Arjen de G. van Kroon Real Estate.

Fraude

Het Openbaar Ministerie (OM) liet eerder al weten dat de 52- en 47-jarige verdachten werkzaam zijn in de vastgoedsector. De twee verdachten zouden hebben gefraudeerd met facturen bij zowel de bouw als bij verbouwingen van privépanden. Hierbij gaat het om bedrijfspanden en woningen.

Dinsdag liet het functioneel parket van het OM weten dat de rekeningen voor deze privépanden vermoedelijk zijn gefactureerd aan de bv's van de 52-jarige verdachte. De in rekening gebrachte omzetbelasting is bij de Belastingdienst teruggevraagd en vervolgens uitbetaald.

Belastingdienst

De verdachte liet zo zijn privéverbouwingen betalen door zijn bedrijven en door de belastingbetaler, denkt het OM. Het geschatte nadeel voor de Belastingdienst bedraagt ongeveer 1,5 miljoen euro.

De FIOD-ECD heeft bij tientallen bedrijven in het hele land administratie in beslag genomen. Omdat het onderzoek nog loopt, kan de opsporingsdienst verdere aanhoudingen niet uitsluiten.

Onderzoek

Het onderzoek naar de fraude begon na een 'projectmatige aanpak' (project Nokvorst) van vastgoedondernemingen door de Belastingdienst. Hierin worden risicovolle transacties in de vastgoedsector bekeken aan de hand van openbare bronnen.

Het functioneel parket wil overigens de betrokkenheid van Jan des Bouvrie en de twee vastgoedhandelaren niet bevestigen en hierop verder ook geen enkel commentaar geven.