AMSTERDAM - IJsland moet de Icesave-gelden die door Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn voorgeschoten hoe dan ook terugbetalen. Dit zei demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) dinsdag in een interview met RTL Z.

Nederland en het Verenigd Koninkrijk trekken een lijn, verklaarde De Jager. Dit betekent dat de voorgeschoten hoofdsom van in totaal 3,9 miljard euro in zijn geheel zal moeten worden terugbetaald.

"Er valt niet te tornen aan het feit dat jullie terug moeten betalen", verwoorde de minister de boodschap die hij meegaf aan de IJslandse minister van financiën.

Gesprekken tussen de partijen waren tot vorige week gaande. Ze zijn onderbroken voor het referendum afgelopen zaterdag. In het referendum keerde het overgrote deel van de IJslanders zich tegen een eerder betalingsakkoord tussen de drie landen.

Aanbiedingen

De Nederlanders en Britten hebben de IJslanders aanbiedingen gedaan ten aanzien van de rente op de schuld, zoals wijzigingen van vast naar variabel en tijdelijke rentevrijstelling. Terugbetaling van de hoofdsom staat echter buiten kijf.

De Jager is niet bereid te kijken naar alternatieve manieren van betaling. Op de suggestie om 'in natura' te laten uitkeren, bijvoorbeeld in thermische energie, zegt de Nederlandse minister dat IJsland dat maar 'op andere manieren te gelde' moet maken.

Principieel

Ook in het geval van Griekenland stelt de minister zich principieel op. Hij is enerzijds niet van plan de Grieken de helpende hand toe te steken, 'omdat ze er een potje van hebben gemaakt'. Anderzijds, ziet hij in dat ingegrepen moet worden als de financiële stabiliteit van de eurozone in het geding komt.

Plannen om een Europees Monetair Fonds op te zetten als tegenhanger van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) 'begrijpt' hij. "De vraag is of dat nodig is", aldus De Jager. "Wij zijn voorstander van het IMF."