DEN HAAG - De snelle netwerken van telecombedrijven snakten jarenlang naar klandizie. Nu moet T-Mobile ''alle zeilen bijzetten'' om de sterk groeiende vraag naar mobiel internet op te vangen, zo zegt directeur Bart Weijermars.

T-Mobile heeft in Nederland het dataverkeer de afgelopen jaren explosief zien groeien. Twee jaar geleden ging per maand 67 terabyte aan data over het netwerk. Vorig jaar was dat al 200 terabyte, ofwel zo'n vier miljard mailtjes.

De groei kan het iPhone-effect worden genoemd. In 2008, het jaar waarin T-Mobile de exclusieve aanbieder werd van de Apple-telefoon, verachtvoudigde het internetverkeer zelfs.

Groei

Met meer investeringen anticipeert T-Mobile op een verdere groei, zegt Weijermars in een interview met persbureau ANP. Hij spreekt van de grootste uitbreiding van het netwerk voor snel mobiel internet (3G) in jaren.

''We gaan meer basisstations plaatsen en meer ruimte reserveren voor mobiel internet. Het is nu zaak om het groeiende gebruik door smartphones en mobiele computers bij te houden.''

Investeren

T-Mobile wil niet zeggen hoeveel wordt geïnvesteerd. Weijermars spreekt van ''heel veel geld''. De afgelopen tien jaar investeerde zijn bedrijf al meer dan 10 miljard euro in zijn Nederlandse activiteiten.

Het netwerk kraakt nu op plekken waar veel mensen samenscholen, bijvoorbeeld in de zomer op de stranden en in stadions voor concerten en voetbalwedstrijden. Telefoongebruikers klagen daar over een gebrek aan 3G-bereik.

Rendabel

Weijermars noemt dit ''onoverkomelijk''. ''Op een aantal locaties is het niet rendabel om het netwerk uit te breiden. We moeten daar realistisch in zijn. Ook onze concurrenten kunnen dergelijke piekbelastingen niet aan.''

Telecombedrijven willen de komende jaren de snelheden van hun netwerk verhogen. T-Mobile toonde onlangs in Barcelona op het Mobile World Congress een testopstelling van een netwerk dat per seconde 55 Megabit aan data kan versturen.

Netwerk

Het huidige Nederlandse netwerk van het telecombedrijf kan maximaal 7,2 Mb aan. Dit jaar volgt uitbreiding naar 14,4 Mb.

De nieuwe mogelijkheden die de snellere netwerken bieden, zullen leiden tot verschillende abonnementen voor mobiel internet, zegt Weijermars. ''We gaan meer kijken naar de snelheid en de diensten die worden geleverd, maar dan wel op een manier dat de consument zich geen zorgen maakt over zijn datagebruik. Een video in HD-kwaliteit bekijken is echter heel wat anders dan je mail binnenhalen.''