VANCOUVER - Jaren van voorbereiding worden vrijdagavond (plaatselijke tijd) in Vancouver afgesloten. Dan gaan de 21e Winterspelen eindelijk van start in de Canadese stad.

De organisatoren, die de afgelopen jaren met grote financiële tegenvallers te maken kregen, gaan er wel vanuit dat het evenement ondanks het extreem zachte weer zonder problemen en excessen zal verlopen.

Vrijdagavond om 18.00 uur (zaterdag 03.00 uur Nederlandse tijd) zitten ongeveer 60.000 toeschouwers klaar om in BC Place Stadion getuige te zijn van het ontsteken van het olympisch vuur.

Wie dat doet, is een groot geheim maar een groot deel van de Canadese bevolking hoopt en sprak ook de voorkeur uit dat ijshockeylegende Wayne Gretzky die eer te beurt valt. Gretzky is een echte volksheld in Canada, waar de ijshockeyers aan extreem hoge verwachtingen zullen moeten voldoen.

Favorieten

Zo'n 2700 atleten uit 82 landen strijden in Vancouver, Whistler en op Cypress Mountain om olympische roem op 86 disciplines. Elf olympische venues, waarbij BC Place Stadion aan de eerste indoor opening en sluiting zal plaatsbieden, worden gebruikt voor 15 sporten.

Duitsland en gastland Canada worden getipt als grootste favorieten om het medailleklassement te domineren.

Kosten

Het evenement kostte zo'n 2 miljard Canadese dollar, ongeveer 1,4 miljard euro, waarbij de stad Vancouver vorig jaar op het laatste moment moest bijspringen om de kosten van het olympisch dorp (875 miljoen Canadese dollar, 600 miljoen euro) over te nemen.

Voor de beveiliging werd 955 miljoen Amerikaanse dollar (bijna 700 miljoen euro) uitgetrokken. 15.000 veiligheidsofficials zijn de komende weken aan het werk om alles in goede banen te leiden.