DEN HAAG - Financiële steun in enigerlei vorm aan Griekenland is voor de Europese Unie als geheel of voor afzonderlijke lidstaten niet aan de orde. Minister Wouter Bos (Financiën) maakte dat donderdag duidelijk tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Hij benadrukte dat Griekenland zelf verantwoordelijk is voor het oplossen van zijn financiële problemen en eventueel extra maatregelen moet nemen. Hij wees erop dat Griekenland niet om financiële steun heeft gevraagd.

Bos zei in Den Haag dat Nederland nooit zou hebben ingestemd met een tekst waarin zou staan ''dat als er een probleem is, we als EU dan Griekenland helpen''.

De Tweede Kamer liet weten niets te zien in financiële steun. Volgens PvdA, VVD, SP en PVV kan het niet zo zijn dat de belastingbetaler hier moet opdraaien voor de financiële problemen in Griekenland.

Garantie

De VVD in de Tweede Kamer eist de garantie van Bos (Financiën) dat Nederland niet meewerkt aan een in Europa opgezette reddingsactie. VVD-Tweede Kamerlid Frans Weekers zei donderdagmiddag in een debat dat Griekenland de problemen volledig aan zichzelf te wijten heeft.

Volgens hem hebben de Grieken de Europese Unie ''jarenlang belazerd en bedonderd'' met verkeerde cijfers over de financiële positie. ''Dit is de straf van de markt voor Griekenland'', aldus Weekers. Hulp door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kan volgens de VVD eventueel wel.

PvdA

Via noodleningen van het IMF onder strikte voorwaarden ziet coalitiepartij PvdA ook wel mogelijkheden voor hulp. PvdA-Kamerlid Paul Tang wees erop dat de basis van het Europese stabiliteitspact en de gezamenlijke euro nu juist is dat iedereen zijn eigen problemen oplost.

Bovendien zou financiële hulp maar kort een geruststellend effect hebben, verwacht Tang. Volgens de SP en PVV heeft Griekenland Europa nu genoeg belazerd.

Brussel

Momenteel zijn de EU-lidstaten in Brussel bijeen voor beraad. EU-president Herman van Rompuy maakte aan het begin van de middag bekend dat hij met een aantal hoofdrolspelers een akkoord heeft bereikt over steun aan Griekenland. Details ontbreken nog.

In Den Haag is het debat nog aan de gang. Minister Bos moet nog antwoorden.

Zie ook: Dossier eurocrisis