AMSTERDAM - Bill Gates heeft zich gemeld bij het debat rond de iPad. "Er is niks waarvan ik denk; dit had Microsoft ook moeten doen", aldus de softwaremiljardair tegenover Bnet.com.

Na de hype rond de Apple-tablet met aanraakscherm en de uiteindelijke presentatie ervan, werd het apparaat massaal beschimpt wegens een gebrek aan functies. Microsoft ging al eerder in de aanval tegen het vermeende 'gesloten' platform dat de iPad biedt, maar nu neemt Bill Gates het apparaat zelf onder vuur.

De medeoprichter van Microsoft zegt 'een grote fan' te zijn van aanraakschermen en digitaal lezen. "Maar ik denk dat een mengeling van stemgebruik, de pen en een echt toetsenbord - een netbook in andere woorden - hierbij het meest gebruikt zal worden."

iPhone

De iPad roept bij Gates niet hetzelfde gevoel op als Apples smartphone, de iPhone. "Ik krijg niet het gevoel van om mijn god, Microsoft heeft niet hoog genoeg gemikt."

Microsoft heeft al enkele keren gepoogd om de tablet-markt te bestormen, maar tot dusverre zonder veel succes. Vanaf 1 maart moet blijken of de Apple-tablet wel aanslaat; dan ligt hij in de winkels.