AMSTERDAM - Noord-Holland is niet de enige provincie die bij de staat bankiert. Groningen doet sinds eind vorig jaar aan 'schatkistbankieren', terwijl Drenthe nog dit jaar tenminste een deel van haar geld bij de overheid stalt.

De stap van de provincies heeft alles te maken met 'de tijdsgeest', zo geven woordvoerders van de provincies te kennen. Noord-Holland, wiens spaarrekening van 78 miljoen euro in rook opging toen de IJslandse bank Landsbanki omviel, maakte deze week bekend al haar tegoeden bij de staat onder te brengen.

De provincie Groningen had op 31 december vorig jaar 155 miljoen euro, zo'n twintig procent van het uitgezet vermogen, onder gebracht bij het Agentschap, een onderdeel van het ministerie van Financiën dat optreedt als schatkistbankier. "Wij zien het ministerie als een goed alternatief om je risico's te spreiden", zegt gedeputeerde William Moorlag.

Kaupthing

Groningen heeft evenals Noord-Holland een duidelijke reden om bij de overheid aan te kloppen. De provincie ging bij het bankroet van Landsbanki en Kaupthing voor 30 miljoen euro het schip in. Twintig miljoen euro inmiddels is teruggevorderd.

Desondanks blijft Groningen ook met marktpartijen, waaronder de Rabobank, werken. "Je kunt je geld nergens helemaal risicoloos uitzetten", zegt Moorlag. "Als er een Nederlandse Hugo Chavez opstaat, dan zit je alsnog onveilig bij de overheid."

Daarnaast is het rijk volgens hem niet altijd de meest voordelige optie. Pas bij deposito's met een minimale looptijd van een jaar geldt de staat als 'marktconform', beaamt ook een woordvoerder van de provincie Drenthe.

Drenthe

Drenthe werd niet geraakt door de kredietcrisis maar wil nog dit jaar tenminste een deel van haar vermogen in Den Haag onderbrengen. De officiële aanleiding was de aanpassing vorig jaar van een wet waardoor decentrale overheden ook gedeeltelijk kunnen schatkistbankieren, maar de kredietcrisis speelde ook een rol.

"We kijken strikter naar de rating van banken", aldus de zegsman. "Een bank moet minimaal dubbel-A hebben, en daarnaast stallen we geen geld in het buitenland." Ook Groningen zegt sinds 1 januari 2008 geen geld meer bij buitenlandse rekeningen te plaatsen.

Gemeenten

Andere provincies doen op dit moment nog geen beroep op de overheid. Ondanks dat talloze gemeenten, waaronder Amstelveen en Den Haag, voor miljoenen gedupeerd werden door het debacle op IJsland, doen momenteel alleen provincies en onderwijsinstellingen een beroep op de overheid.

"Er zijn op dit moment geen concrete gevallen van schatkistbankieren door gemeenten", zegt een woordvoerder van het ministerie van Financiën.