VANCOUVER - Dertig atleten zijn in de aanloop naar de Olympische Spelen in Vancouver positief bevonden bij dopingcontroles. Dat heeft het mondiale antidopingbureau WADA woensdag (plaatselijke tijd) gemeld aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

De sporters, van wie de namen niet zijn bekendgemaakt, zullen niet deelnemen aan de Spelen.

''Het is een rapportage van WADA aan het IOC. Het bureau heeft ons gemeld dat het dertig atleten heeft tegengehouden, omdat ze bij dopingcontroles door WADA positief zijn bevonden'', zei directeur communicatie van het IOC Mark Adams. ''Details heb ik verder niet.''

Volgens Adams zijn vanaf 4 februari onder auspiciën van het IOC zelf in totaal 554 dopingcontroles (407 urinemonsters en 147 bloedmonsters) uitgevoerd voor de Spelen en zijn daarbij tot dusver geen positieve gevallen ontdekt.

Speciale Commissie

Adams zei verder dat het IOC heeft besloten een speciale commissie in te stellen die de omgeving van op doping betrapte atleten gaat onderzoeken.

''Het gaat ons om de mensen die atleten begeleiden, zoals coaches, artsen, adviseurs en dergelijke.''

Hulp

''Het is duidelijk dat een atleet die wordt betrapt op doping, vaak niet alleen heeft gehandeld, maar hulp heeft gekregen van artsen en trainers'', lichtte Adams toe.

''De commissie wil ook deze mensen kunnen aanspreken op de ethische normen binnen de sport en de schuld niet alleen bij atleten leggen.''