SAN FRANCISCO - Het Amerikaanse internetbedrijf Google dreigt zich terug te trekken uit het communistische China. Google is niet meer bereid censuur toe te passen op de resultaten van zijn zoekmachine. De Amerikaanse minister Hillary Clinton eist een verklaring van de Chinese regering.

Google maakte dat dinsdag bekend na de ontdekking van ''uiterst geavanceerde'' computeraanvallen op mailprogramma's van Chinese activisten voor de mensenrechten. Zeker twintig andere grote westerse bedrijven zouden medio december eveneens het doelwit van hackers zijn geweest.

Ingebroken
Bij twee Gmail-accounts werd daadwerkelijk ingebroken, hoewel de inhoud van de emails voor de hackers verborgen bleef, aldus Google. Het bedrijf meldt verder dat een onbekend aantal emailaccounts van sympathisanten in de VS en Europa zijn aangevallen met phising-emails en kwaadaardige software.

Google overweegt nu zijn website Google.cn en zijn kantoren in China te sluiten. Het bedrijf wil de komende weken overleg voeren met de Chinese autoriteiten.

Contact
Google had voor de bekendmaking contact met het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. "We hebben de ongebruikelijke stap genomen om informatie over de aanvallen te publiceren, niet alleen vanwege veiligheidsredenen en de mensenrechten, maar omdat dit voorval de kern raakt van een veel groter, wereldwijd, debat over vrijheid van meningsuiting," aldus een verklaring van Google.

Het bedrijf zegt in 2006 schoorvoetend akkoord te zijn gegaan met het censureren van zijn zoekresultaten om de Chinese bevolking van informatie te kunnen voorzien, maar nu is de maat vol. "De beslissing om de aanwezigheid in China te heroverwegen was een ongelooflijk moeilijke", aldus Google, "en we weten dat dit mogelijk verreikende gevolgen kan hebben." 

Clinton
Minister Hillary Clinton van Buitenlandse Zaken heeft een verklaring geëist van de Chinese regering over de aanvallen op de mailprogramma's. Het bewind in Peking liet weten dat het nog onduidelijk is of Google zich daadwerkelijk zal terugtrekken uit China en dat het verdere berichtgeving wil afwachten.

Chinese internetactivisten reageerden positief op de aankondiging van Google. Voor de ingang van het hoofdkwartier van het bedrijf in Peking zijn bloemen neergelegd. De activisten verwachten echter niet dat de staat het internetbeleid zal aanpassen. Ze geven aan dat veel Chinezen de lokale zoekmachine Baidu gebruiken en niet geïnteresseerd zijn in Google.

Lees Googles verklaring 'A new approach to China'.