AMSTERDAM - Als de banken zelf hun beloningsbeleid niet in de hand kunnen houden, moet dit wettelijk worden geregeld.

PvdA-Kamerlid Paul Tang dient daarvoor een initiatiefwetsvoorstel in. De financieel woordvoerder van de PvdA wil hiermee een stok achter de deur houden voor het geval de 'code banken' niet werkt.

Deze code (pdf), die per 1 januari 2010 ingaat, is door de bankensector zelf ingesteld om te zorgen dat de bonussen beperkt worden

Teruggevorderd
Zo is afgesproken dat variabele bonussen nooit boven het vaste salaris uit mogen komen. Ook wordt de uitbetaling uitgesmeerd over langere tijd en kunnen bonussen worden teruggevorderd.

"In Amerika zie je dat de bandeloze bonussen weer terugkeren. De arrogantie sluipt er weer in. Dat mag hier absoluut niet gebeuren", stelt Tang.

De PvdA'er wil dat banken aan wettelijke regels worden gehouden als blijkt dat de code niet wordt nageleefd of als hij door de banken te breed wordt uitgelegd.

"Daarvoor is een periodieke monitoring door de Tweede Kamer noodzakelijk. Als de code niet blijkt te werken moet mijn wetsvoorstel in werking treden."

Erkenning
Minister Bos gaf dinsdag aan de code wettelijk te verankeren. Volgens Tang is dit niet meer dan een erkenning van de code. Banken zijn daarmee nog niet verplicht zich aan de voorschriften in de code te houden.