AMSTERDAM - De Nederlandsche Bank (DNB) heeft volgens weekblad Elsevier op 11 oktober, voordat de rechter hier een besluit over had genomen, mensen in de financiële wereld op de hoogte gebracht van de aanvraag voor een noodregeling voor DSB Bank.

DNB zou in ieder geval Niek Hoek, topman van verzekeraar Delta Lloyd en bestuurslid van het Verbond van Verzekeraars, hebben geïnformeerd. Hoek zou de informatie daarna hebben doorverteld aan mensen buiten Delta Lloyd.

De rechter keurde de aanvraag in eerste instantie af, maar via de financiële wereld belandde het nieuws de volgende ochtend in de Volkskrant. Hierop trokken verontruste klanten miljoenen euro's weg bij de bank uit Wognum, en moest DSB alsnog onder curatele worden gesteld.

Tegenover NUzakelijk bevestigt Delta Lloyd dat Hoek op 11 oktober informatie over DSB heeft gekregen van De Nederlandsche Bank. "Wat daar is gezegd, laat ik echter in het midden", aldus een woordvoerder. Volgens hem heeft de topman deze informatie niet buiten Delta Lloyd verspreid.

Recherche
De Rijksrecherche onderzoekt momenteel wie er gelekt heeft naar de krant. Voor toenmalig DSB-directeur Dirk Scheringa is het al lang een uitgemaakte zaak. Scheringa beschuldigde DNB al op 12 oktober van het lek.

Hij had in de week voorafgaande aan de noodregeling te kampen met de gevolgen van de oproep van Pieter Lakeman om geld weg te halen bij de bank. Wat Scheringa betreft waren er daardoor wel miljoenen euro's verdwenen, maar kon de bank 'gewoon' verder; een noodregeling zou niet nodig zijn geweest.

Wel spraken De Nederlandsche Bank, minister Bos en een bankenconsortium voorafgaande aan de noodregeling over een redding van DSB, maar die gesprekken ketsten af. Hierdoor waren al ongeveer honderd mensen op de hoogte van de penibele situatie bij de bank, aldus Bos.

Het onafhankelijke onderzoek naar de neergang van DSB Bank en de rol van de toezichthouders, onder leiding van professor Michiel Scheltema, wordt op z'n vroegst 1 februari afgerond.