AMSTERDAM - Meer dan een derde van alle ziekmeldingen vindt plaats op maandagen, zo blijkt uit onderzoek van adviesbureau Mercer. Bovendien blijken mensen opvallend vaak vanwege ziekte afwezig te zijn in de maand januari.

In de meeste gevallen wordt de afwezigheid veroorzaakt door spier- en botklachten, maar ook virusinfecties en stressgerelateerde problemen leiden volgens de BBC regelmatig tot ziekmeldingen.

Maandagen zijn goed voor 35 procent van het totaal aantal ziekmeldingen. Met het vorderen van de week, neemt de afwezigheid als gevolg van ziekte af. Op vrijdag is het percentage gedaald tot drie procent.

Stress
Hoewel virusinfecties vaak als reden gegeven worden voor absentie, gaat het in deze gevallen meestal om korte periodes. Mensen melden zich niet snel met stressklachten, maar als ze dat doen, zijn ze wel voor langere tijd thuis.

Vrouwelijke werknemers verzuimen 24 procent meer dagen en hebben vaker last van stress, uitputting en depressie. Mannen hebben eerder last van verrekte spieren, breuken en ander blessureleed.

Volgens professor Gary Cooper, een psycholoog die gespecialiseerd is in werk en gezondheid, hebben mensen vanwege veeleisende banen soms niet genoeg aan het weekeinde en nemen dan een extra 'vrije' dag.