AMSTERDAM - De Europese Commissie heeft bezwaren tegen de overname van technologiebedrijf Sun door Oracle. De koper zou daardoor een te sterke marktpositie verwerven op het gebied van databases.

Dat blijkt uit een document dat Sun heeft gedeponeerd bij de Amerikaanse handelswaakhond SEC. De Europese Commissie zelf heeft zijn bevindingen nog niet gepubliceerd.

Oracle biedt zakelijke software aan, waaronder veelgebruikte databasesoftware. Sun is eigenaar van MySQL, een van de grootste en bekendste databases voor ondermeer websites.

De overname, waarmee 7,4 miljard dollar is gemoeid, had eerder wel de goedkeuring gekregen van de Amerikaanse mededingingsautoriteiten. De EU heeft de deal niet definitief afgewezen, maar de kritiek leidt mogelijk wel tot flinke vertraging.

Teleurstelling
Oracle uitte maandag (Amerikaanse tijd) in een verklaring zijn teleurstelling over de Europese bezwaren. Volgens Oracle is er op de databasemarkt voldoende concurrentie: ook bedrijven als IBM en Microsoft zijn daarop actief.

Bovendien zou de Europese Commissie er met zijn bezwaren blijk van geven onvoldoende kennis te hebben van opensource software. Van MySQL is de broncode openbaar, en gratis te gebruiken. Daardoor heeft geen enkel bedrijf de controle over de database, merkt Oracle op.