AMSTERDAM - De oprichters van Skype worden weer deels eigenaar van de internetbeldienst. Niklas Zennström en Janus Friis stemden in met een schikkingsvoorstel in een rechtszaak tegen de huidige eigenaar eBay, waarmee de weg vrij is voor de verkoop.

Online veilingbedrijf eBay kocht Skype in 2005 voor 2,6 miljard dollar. De aankoop liep echter uit op een grote mislukking. eBay slaagde er niet in om Skype in zijn bestaande dienstenpakket te integreren en schreef honderden miljoenen op het onderdeel af.

De internetbeldienst sloot onvoldoende aan op de kernactiviteiten van eBay, dat vooral bekendheid geniet dankzij zijn veilingsite en online betaaldienst Paypal. In Nederland is het bedrijf ook eigenaar van handelssite Marktplaats.

Afstoten
In april van dit jaar maakte eBay bekend dat het de beldienst wilde afstoten. Aanvankelijk was eBay van plan om Skype als zelfstandig bedrijf op de beurs brengen, maar in september kondigde de veilingsite aan dat het overeenstemming had bereikt met een groep investeerders over de verkoop van de beldienst.

Rechtszaak
Een slepende rechtszaak aangespannen door de oprichters van Skype, Niklas Zennström en Janus Friis, vormde daarbij echter nog een belemmering. Volgens het duo was niet eBay, maar hun bedrijfje Joltid eigenaar van de onderliggende technologie van Skype. eBay zou daarop slechts een licentie hebben gekregen, die Zennström en Friis dreigden in te trekken.

Schikking
Dat gevaar is nu geweken. eBay maakte vrijdag bekend een schikking te hebben getroffen met het tweetal. Skype wordt eigenaar van de technologie, en Zennström en Friis kopen een belang van 14 procent in de verzelfstandigde beldienst.

Onder de andere kopers zijn enkele investeringsfondsen en een Canadees pensioenfonds. eBay houdt zelf een belang van 30 procent in Skype.

De deal levert eBay 1,9 miljard dollar op, en nog eens 125 miljoen dollar in obligaties.