AMSTERDAM - Voetbalclub AZ staat voor ongeveer 35 miljoen euro in de etalage. Dat bericht de website van zakenblad Quote vrijdag op basis van ingewijden.

Curator Rutger Schimmelpenninck, die momenteel het beheer voert over het failliete DSB Beheer, zou met twee investeerders gesproken hebben over een overname van de Alkmaarse club. Beide bevestigen tegenover Quote dat de club tussen de 30 en de 40 miljoen euro moet opbrengen.

Na het faillissement van de bank van Dirk Scheringa is het de vraag of de topspelers van AZ in januari, wanneer de nieuwe transferperiode aanbreekt, niet massaal een andere werkgever op zullen opzoeken. Uitgever en miljardair Marcel Boekhoorn zegt tegenover de website op de voorhoede van voetbalploeg te azen.

Sponsor
Ondertussen is nog niet duidelijk welk bedrijf de nieuwe shirtsponsor wordt. DSB Bank maakte als sponsor jaarlijks ruim vijf miljoen euro over naar AZ. Tot nu toe toonde nog maar een partij openlijk interesse; Multimiljonair Romke Kooyenga biedt 10.000 euro per wedstrijd.

AZ-directeur Ton Gerbrands reageerde echter neerbuigend op het voorstel van Kooyenga. Volgens hem kan je "met zo'n bedrag beter naar een zaalsport gaan". De curatoren van DSB beslissen volgende week met welke partij ze in zee gaan.

Een faillissement van de club ligt overigens niet voor de hand, omdat de spelers dan transfervrij kunnen vertrekken en de curator veel minder geld opstrijkt. Daarnaast heeft voetbalbond KNVB een zogeheten gouden aandeel in de club, waarin zaken als de clubkleuren en de speelstad zijn vastgelegd.