DEN HAAG (ANP) - Minister Eberhard van der Laan (Wonen) heeft belangrijke afspraken ten gunste van het woningcorporatiestelsel kunnen maken met Europees commissaris mededinging Neelie Kroes. Dat vertelde hij donderdag in de Tweede Kamer.

''Er is geen ander land in Europa waar zo'n grote sociale huursector is en die mogen we houden. Dit is rugwind vanuit het vaak zo liberale Brussel'', vatte hij het resultaat samen. Corporaties kunnen ook in de toekomst, onder voorwaarden, gebruik blijven maken van goedkopere leningen. Ook de pot van 75 miljoen euro van de corporaties om de krachtwijken op te knappen, is goedgekeurd en kan dus binnenkort worden gespendeerd.

Salaris
Het maximale salaris dat je mag verdienen als je een sociale huurwoning wilt betrekken, is verder vastgesteld op 33.000 euro bruto per jaar. Zo kunnen bijvoorbeeld beginnende onderwijzers, politiemensen en verplegenden ook voor een redelijke prijs aan een fatsoenlijk huis komen.

Die laatste maatregel gaat op voor 90 procent van de woningen die nu gaan vrijkomen. 10 procent mag naar mensen die iets meer verdienen. Wordt dat percentage onverhoopt hoger, dan moet het door de goedkopere leningen genoten voordeel worden terugbetaald, circa 200 euro per woning per jaar.

IVBN
De Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed (IVBN) reageert verbijsterd. Alle inkomens tot aan 33.000 euro per jaar mogen met staatssteun door de woningcorporaties gehuisvest worden. Eurocommissaris Kroes keurt daarmee in feite de huidige situatie goed, aldus de vastgoed-beleggers. IVBN had in 2007 een klacht bij eurocommissaris Kroes ingediend, omdat woningcorporaties zich in toenemende mate op commerciële markten begaven.